Design District
 
  Ψηφιδωτό και Αρχιτεκτονική μια πανάρχαια σχέση
  art + architecture / arty district
 
Added: 20 09 2011
 
  tags
 

Στο video ο καλλιτέχνης κ. Γιάννης Λουκιανός πραγματοποιεί μια μικρή ιστορική αναδρομή για την τέχνη του ψηφιδωτού. Τον συναντήσαμε στο Δημαρχείο της Ίου, στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης του τον περασμένο Άυγουστο.

"Καθοριστική περίοδος για την τέχνη του ψηφιδωτού υπήρξε η κλασσική αρχαιότητα και περισσότερο η ακολουθήσασα Ελληνηστική.

Αυτή η τέχνη διακόσμησης ξεκινά δειλά δειλά σε προηγούμενες περιόδους που φτάνουν μέχρι το 3.000 Π.Χ., σε τόπους και λαούς όπως της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας. Όμως τα πρώτα βήματα της ουσιαστικής πορείας του ψηφιδωτού λαμβάνουν χώρα σχεδόν 2.500 χρόνια από σήμερα, όταν στα τέλη του 5ου προς τον 4ο Π.Χ. αιώνα διακοσμούνται τα δάπεδα κατοικιών της αρχαίας Κορίνθου και της Σικυώνας, ενώ ο Ιππόδαμος, αρχιτέκτονας από τη Μίλητο, διαπραγματεύεται μια καινούρια οικιστική άποψη στην Όλυνθο της Χαλκιδικής. Δημιουργεί μια μεσημβρινή πόλη λουσμένη στο φως, στολίζοντας παράλληλα τα δάπεδα, κυρίως τους ανδρωνίτες, με ψηφιδωτά. Έτσι έχει έρθει πλέον η περίοδος ώστε αυτή η τέχνη να εδραιώνει τον μνημειακό χαρακτήρα της και συγχρόνως να ακολουθεί την αρχιτεκτονική ως ένα ιδιαίτερο και αυτόνομο στοιχείο του κτίσματος.

Λίγο αργότερα σε μια άλλη πόλη της Μακεδονίας, την Πέλλα, την γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου, τα δάπεδα των πολυτελών κατοικιών στολίζονται με συνθέσεις από μικρά βότσαλα, με αποτέλεσμα ο θαυμασμός για αυτά να μην τελειώνει.

Για την Ρωμαϊκή περίοδο η τέχνη του ψηφιδωτού ως ένα είδος διακόσμησης συνετέλεσε στην τόνωση του Ρωμαϊκού μεγαλείου. Έτσι από τις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας στην Ασία έως και τις στήλες του Ηρακλέους στη Δύση και από τα Μεσογειακά παράλια της Αφρικής μέχρι τη βόρεια Ευρώπη, ο τάπητας που είχε ξεκινήσει να «υφαίνεται» στην ύστερη Ελληνιστική περίοδο βρήκε νέους ζηλωτές. Στημόνι του οι μικρές χρωματιστές ψηφίδες και υφάδι του ο ατελεύτητος χρόνος, διαποτισμένος από πάθος και αγάπη για αυτή την τέχνη.

Για τη Βυζαντινή περίοδο είχε βρεθεί μια τέχνη που ανταποκρίνοταν στην μεταφυσική έννοια του Χρηστιανισμού για τις μορφές, οι οποίες κτίζονταν όπως το ψηφιδωτό πάνω στους τοίχους των Ναών. Παράλληλα απηχούσε την δύναμη και την αίγλη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων - εκπροσώπων του Θεού πάνω στη γη. Αυτοί ήταν κάποιοι από τους λόγους που έκαναν αυτή την τέχνη να εξαπλωθεί σε όλο το Χριστιανικό κόσμο.

Η αδιάπτωτη πορεία του ψηφιδωτού συνεχίστηκε μέχρι τον δέκατο αιώνα - περίοδο της δημιουργίας των πόλεων - όχι βέβαια τόσο ακμαία, ωστόσο ικανή για να διεκδικεί ένα σημαντικό ρόλο στην εν γένει αρχιτεκτονική. Αυτός ο ρόλος εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός έως σήμερα, προσθέτοντας ταυτόχρονα στο κτίσμα μια ιδιαίτερη αίσθηση και μια απαράμιλλη αισθητική."

Γιάννης Λουκιανός
Ψηφιδογράφος - Συγγραφέας

www.pebblemosaic.gr

 
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ TOP
 
 
 
 
 
 
 
             
             
             
             
             
 
 
 
 
  Advanced search
h-era clothes
 
   
  γλυπτική events designers architects artists φωτογραφία αρχιτεκτονική τέχνη τεχνοτροπία βιβλίο έκθεση crafts τεχνική videos
 
design DISTRICT Athens   |   Copyright © 2010-2018    |   Όροι Χρήσης    Profile    Contact us   |    Powered by GREED PROMO