Design District
 
  Στήνοντας ένα φοιτητικό σπίτι
  interior design + decorating / "how to" guide
 
Added: 31 08 2011
 
  tags
 
Φοιτητικό σπίτι - 1

Φωτογραφίες: parehe.com | apartmenttherapy.com

Το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής συνοδεύεται σε αρκετές περιπτώσεις από τη δημιουργία ενός νέου σπιτιού και νοικοκυριού για τον φοιτητή. Η φάση αυτή είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά όμορφη και συναρπαστική για το φοιτητή ή τη φοιτήτρια που εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία και έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να στήσει όπως θέλει το πρώτο δικό του σπίτι.

Το «όπως θέλει» βέβαια είναι μία έννοια σχετική. Κακά τα ψέματα, και ιδίως στους καιρούς που διανύουμε, το να στήσεις ένα καινούριο σπίτι από την αρχή συνεπάγεται αρκετά έξοδα, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις το διαθέσιμο budget είναι αρκετά περιορισμένο.

Αναμφίβολα, προτεραιότητα δίνεται στις λειτουργικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και η διακόσμηση έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Φοιτητικό σπίτι - 2

Φωτογραφία: apartmenttherapy.com

Επειδή όμως το φοιτητικό σπίτι αποτελεί το μέρος όπου θα λάβουν χώρα μερικές από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της ενήλικης ζωής του φοιτητή,  συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές βασικές συμβουλές για το πως μπορείτε να το μεθοδεύσετε δημιουργικά το project «διακόσμηση φοιτητικού σπιτιού», χωρίς να ξοδέψετε μία περιουσία.

- Ορίστε το στιλ που επιθυμείτε για το χώρο σας

Το φοιτητικό σπίτι, ακόμα και αν το μοιραστείτε με φίλους, θα είναι ο πρώτος χώρος εκτός του δωματίου σας στην οικογενειακή εστία, που θα έχετε την ευκαιρία να διαμορφώσετε βάσει του δικού σας γούστου, έτσι ώστε να εκφράζει εσάς και την προσωπικότητά σας.

Πρέπει να θυμάστε ότι είναι σημαντικό το σπίτι να είναι άνετο και λειτουργικό, και κυρίως να σας «κρατάει» μέσα, καθώς θα υπάρξουν πολλές μέρες που θα περνάτε ώρες διαβάζοντας μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον, ή θα μαζεύεστε με τους φίλους και τις παρέες σας σε αυτό.

Φοιτητικό σπίτι - 3

Φωτογραφία: housedesignarchitecture.com

Η επιλογή του στιλ και του τι μας αρέσει, βέβαια, δεν είναι πάντα τόσο εύκολη. Προσπαθήστε να οριοθετήσετε τις βασικές παραμέτρους, ορίζοντας τα εξής:

ποια είναι τα αγαπημένα σας χρώματα, για να δείτε πως μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για το χρωματικό σκηνικό κάθε χώρου, πχ. πράσινο για το σαλόνι, μπεζ-καφέ για το υπνοδωμάτιο, κ.ο.κ.

τι «θέμα» θα θέλατε για τα βασικά δωμάτια: σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, γραφείο (αν υπάρχει ξεχωριστό) , πχ. μουσική για το σαλόνι, φύση για την κρεβατοκάμαρα, κ.ο.κ.

ποια είναι τα αγαπημένα σας αντικείμενα ή αντικείμενα που έχετε ήδη από το σπίτι των γονιών σας και θα θέλατε/πρέπει να ενταχθούν στη διακόσμηση του νέου σπιτιού σας, πχ. ένας αγαπημένος σας πίνακας, μία παλιά βιβλιοθήκη, ένας καναπές-κρεβάτι, κ.ο.κ.

Φανταστείτε τον κάθε χώρο του σπιτιού, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παραμέτρους και ξεκινήστε!

- Βάψιμο τοίχων

Η επιλογή των χρωμάτων για τον τοίχο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την επιλογή χρωμάτων για τα δωμάτια και χρησιμοποιήστε στη συνέχεια για έμπνευση το εργαλείο της χρωματικής εύρεσης στο «Design District Map» (δεξιά στήλη του site) προκειμένου να δείτε προτάσεις και ιδέες με βάση το χρώμα της επιλογής σας.

Tip!

Αν το σπίτι είναι αρκετά μικρό, αποφύγετε πολύ σκούρα χρώματα στους τοίχους, καθώς τείνουν να κάνουν το χώρο να μοιάζει ακόμα μικρότερος, σε αντίθεση με τα ουδέτερα και φωτεινά χρώματα που δημιουργούν μία πιο ανοικτή, ελεύθερη αίσθηση του χώρου.

Aν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, μπορείτε να δημιουργήσετε μοτίβα με γεωμετρικά σχήματα, να βάψετε τους τοίχους με ρίγες, να διακοσμήσετε τις επιφάνειες τοίχου με stencil (δείτε πχ. το diy project “stencil με κύκλους”) ή ακόμα να δώσετε διαφορετικό ύφος σε τοίχους της επιλογής σας, χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα stickers που θα βρείτε στην αγορά.

Φοιτητικό σπίτι - 4

Φωτογραφίες: Casamania

- Βασικός Εξοπλισμός / Επιλογή Επίπλων

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη λίστα με το τι χρειάζεστε, συμπεριλαμβάνοντας τα απολύτως απαραίτητα - ένα καναπέ, ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και μία βιβλιοθήκη, ή ότι ορίζετε ως βασικό για να μείνετε σε πρώτη φάση-  και σταδιακά να αγοράσετε και τα υπόλοιπα έπιπλα ή γιατί όχι να επιχειρήσετε να φτιάξετε κάποια από αυτά μόνοι σας!

Να θυμάστε πως περιορίζοντας αντικείμενα που είναι δευτερεύοντα, επιτυγχάνετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο χώρο και κάτι που σε 2η φάση θα βρείτε σημαντικό - ευκολία στο καθάρισμα.

Γενικά, μία αρκετά καλή λύση - τόσο λόγο του περιορισμένου Budget, όσο και λόγο του συνήθως περιορισμένου χώρου - είναι τα πολύ-λειτουργικά έπιπλα, δηλαδή έπιπλα που μπορούν να έχουν πολλαπλές χρήσεις και να εξοικονομήσουν χώρο χάρη στους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν, πχ. ένας καναπές που γίνεται και κρεβάτι, ένα κρεβάτι που έχει αποθηκευτικό χώρο στο κάτω του μέρος, ένα βοηθητικό τραπεζάκι που διαθέτει και ράφια, ένα σκαμπό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τραπεζάκι, μία κρεμάστρα που διαθέτει και αποθηκευτικούς χώρους, κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, σκεφθείτε δημιουργικά - αλλά και πρακτικά - στην επιλογή των επίπλων σας. Πχ. αν δεν έχετε χώρο για ένα μεγάλο καναπέ, συμπληρώστε το καθιστικό σας με  μία πολυθρόνα ή μαξιλάρες δαπέδου ή ένα πουφ, αν δεν υπάρχει επαρκής χώρος για ένα τραπέζι κουζίνας, επιλέξτε ένα πτυσσόμενο, που μπορεί να εξυπηρετήσει την ανάγκη σας, χωρίς να είναι συνεχώς μες στα πόδια σας, κ.ο.κ.

Tip!

- Αν για να εξοικονομήσετε χρήματα φέρατε στο καινούριο σας σπίτι ένα παλιό έπιπλο που όμως δεν ταιριάζει με το ύφος που θέλετε, κάντε τις δικές σας παρεμβάσεις για να το φέρετε στα μέτρα σας: πχ. μπορείτε να το ζωντανέψετε τοποθετώντας μία ταπετσαρία ή να το ανανεώσετε με stencil ή χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα (stickers) για έπιπλα!

- Επισκεφθείτε την ενότητα «Do it yourself» και δείτε πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα φτιάχνοντας μόνοι σας έπιπλα και μικροέπιπλα για το καινούριο σας σπίτι!

Για παράδειγμα, φτιάξτε μόνοι σας ένα τραπεζάκι σαλονιού ή ακόμα και ένα κάθισμα ή ράφια από παλέτες, βρείτε ιδέες για εναλλακτικά κομοδίνα, καλόγερους και κρεμάστρες που μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας, κατασκευάστε το δικό σας βοηθητικό τραπεζάκι ή μία κρεμάστρα ρούχων/καλόγερο από παλιές κρεμάστρες, και πολλές άλλες ιδέες!

Έχοντας κάνει τα πρώτα βασικά θέματα, μπορείτε πλέον να ασχοληθείτε σε λεπτομέρεια με την επιμέλεια της διακόσμησης του νέου σας χώρου.

- Κουρτίνες - καλύμματα - λευκά είδη

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ζωηρέψετε το σπίτι σας και να του δώσετε χρώμα και στιλ είναι οι κουρτίνες, διάφορα υφάσματα, καλύμματα, και μαξιλάρια.

Οι κουρτίνες μπορεί να είναι αρκετά ακριβές, αλλά δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε οικονομικά υφάσματα από τα οποία να ράψετε κουρτίνες ή για μεγαλύτερη ευκολία να τις προμηθευθείτε από καταστήματα με είδη σπιτιού ή λευκά είδη, έτοιμες, ραμμένες, σε πολλά σχέδια και χρώματα, για να καλύψετε τις ανάγκες σας στα διάφορα δωμάτια και με στιλ, και οικονομικά.

Τα κουρτινόξυλα, παίζουν και αυτά το ρόλο τους και ιδανικά πρέπει να «συμβαδίζουν» με το στιλ και τα χρώματα του χώρου. Εκτός από τα παραδοσιακά κουρτινόξυλα – ξύλινα ή μεταλλικά, με μία ή διπλή ράγα- μπορείτε να επιλέξετε και σύρματα κουρτίνας, ή ακόμα και να δημιουργήσετε μόνοι σας λύσεις για το κρέμασμα των κουρτινών (δείτε εδώ μία τέτοια ιδέα). Γενικά, προσπαθήστε να τοποθετείτε τα κουρτινόξυλα ψηλά προς το ταβάνι, ώστε να δημιουργείτε η ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι ψηλοτάβανος.

Επιπλέον, εναλλακτικά των παραδοσιακών κουρτινών, μπορείτε σε ορισμένα δωμάτια να χρησιμοποιήσετε περσίδες, στόρια, ή πάνελ.

Και μην ξεχνάτε, πως τα υφάσματα δεν έχουν θέση στο σπίτι σας μόνο ως κουρτίνες. Ως καλύμματα, μπορούν πχ. να δώσουν χρώμα, αλλά και να προστατέψουν τον καναπέ σας. Ακόμα και ένας παλιός καναπές μπορεί με μερικά στιλάτα μαξιλάρια και ριχτάρια, μπορεί να μεταμορφωθεί και να αναδειχθεί. Στην κρεβατοκάμαρά σας, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως μικρές διακοσμητικές παρεμβάσεις: ένα όμορφο κάλυμμα για το κρεβάτι σας, μερικά μαξιλάρια και ένα πρωτότυπο σετ σεντόνια μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την όψη και την αίσθηση του χώρου.

Tip!

- Ακόμα και αν δεν έχετε επιλέξει χρώματα για τους τοίχους σας, μπορείτε να παίξετε με τις αγαπημένες σας χρωματικές αποχρώσεις, επιλέγοντας και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα υφασμάτινα αξεσουάρ! Χρησιμοποιήστε το “Design District Map” για έμπνευση σχετικά με το χρώμα της επιλογής σας!

Φοιτητικό σπίτι - 5

Φωτογραφία: Casamania

- Διακόσμηση στους τοίχους

Φανταστείτε τους τοίχους τους σπιτιού σας ως ένα διακοσμητικό καμβά! Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, αλλά καθοριστικές για την προσωπικότητα του χώρου.

Πριν καταφύγετε στη λύση των posters, μπορείτε - με βάση το θέμα που έχετε επιλέξει για το χώρο - να αξιοποιήστε διάφορες ιδέες για τη διακόσμηση των τοίχων:

* διακόσμηση με ασπρόμαυρες φωτογραφίες

* συνθέσεις με κάδρα

* διακόσμηση με καθρέπτες, οι οποίοι έχουν και το πλεονέκτημα να «μεγαλώνουν» το χώρο!

Η λύση ενός καθρέπτη είναι ιδανική για τον ίδιο λόγο και στην κρεβατοκάμαρα! Μία άλλη ωραία εναλλακτική είναι η διακόσμηση με στρογγυλούς καθρέπτες. Αν θέλετε πάλι, μπορείτε να συμβουλευτείτε τα DIY projects μας για να φτιάξετε το δικό σας ξεχωριστό καθρέπτη: καθρέπτης jenga, καθρέπτης με χάρακες!

* διακόσμηση με πίνακες ανακοινώσεων και μαυροπίνακες, που είναι ιδιαίτερα πρακτικοί αν έχετε συγκατοίκους, για να μπορείτε να αφήνετε σημειώματα μεταξύ σας ή απλά για να σας υπενθυμίζουν τι έχετε να κάνετε, τη λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε για το σπίτι, κ.ο.κ.

Γενικά, ανάλογα με το τι σας αρέσει, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες λύσεις: διακόσμηση με τους αγαπημένους σας δίσκους, με χάρτες , με λουλούδια, κ.ο.κ.

- Φωτισμός

Με τον κατάλληλο φωτισμό, μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά την αίσθηση και την ατμόσφαιρα του κάθε δωματίου. Ο ρόλος του φωτισμού είναι πολύ σημαντικός: μπορεί να κάνει ένα χώρο να φαίνεται μεγαλύτερο, πιο ζεστό, πιο φιλόξενο ή πιο λειτουργικό. Μπορεί να σας βοηθήσει στο διάβασμα, βοηθώντας σας να συγκεντρωθείτε. Είναι πολύτιμο εργαλείο για να δημιουργήσετε την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Σε αρκετά φοιτητικά σπίτια συναντάμε ως λύση τα διακοσμητικά κρεμαστά λαμπάκια – που θυμίζουν χριστουγεννιάτικο φωτισμό. Αν θέλετε να ξεφύγετε από αυτό το στερεότυπο και να επιτύχετε ένα πιο διάχυτο, λειτουργικό φωτισμό, επιλέξτε κρεμαστά φωτιστικά ή ψηλά φωτιστικά δαπέδου με dimmer, για να μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση του φωτισμού κατά προτίμηση.

Tip!

Αν θέλετε να διαφοροποιήσετε το χώρο σας, μπορείτε να επενδύσετε το χρόνο σας για να δημιουργήσετε τα δικά σας DIY ξεχωριστά φωτιστικά: Vintage φωτιστικά για την κουζίνα, ατμοσφαιρικά φωτιστικά διακοσμημένα με φωτογραφικά φιλμ, φωτιστικά διακοσμημένα με παλιά t-shirts, φωτιστικά με natural wood look.

Και μην ξεχνάτε!

Ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του φοιτητικού σπιτιού, είναι αυτός που θα λειτουργήσει ως γραφείο σας: εκεί θα διαβάζετε, θα προετοιμάζετε τις εργασίες σας, και γενικά θα περνάτε αρκετές ώρες!

Αφιερώστε λοιπόν χρόνο και ενέργεια για να το διαμορφώσετε κατάλληλα! Δείτε εδώ ιδέες για το γραφείο σας στο σπίτι!

Κείμενο: Νατάσα Λιανοπούλου

 
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ TOP
 
 
 
  Νεανικά έπιπλα - Sagriotis Furniture
Added : 04 01 2012
.................................................................................................................................................
  DIY πολύχρωμος καμβάς από λιωμένες κηρομπογιές
Added : 02 11 2011
.................................................................................................................................................
  Κατασκευή για να κρεμάτε αφίσες
Added : 01 11 2011
.................................................................................................................................................
  Πως να δημιουργήσετε ένα γραφείο στην ντουλάπα σας
Added : 04 10 2011
.................................................................................................................................................
  Παιδικό δωμάτιο για αγόρια
Added : 27 09 2011
.................................................................................................................................................
  DIY Ράφια από βιβλία
Added : 26 09 2011
.................................................................................................................................................
  Art Vinyl
Added : 19 08 2011
.................................................................................................................................................
  Νεανικά δωμάτια από την casamania
Added : 13 07 2011
.................................................................................................................................................
  Ράφια από Skateboard
Added : 08 07 2011
.................................................................................................................................................
  Συρταριέρα για παιδικό δωμάτιο
Added : 19 05 2011
.................................................................................................................................................
 
 
 
 
 
 
 
 
             
             
             
             
             
 
 
 
 
  Advanced search
SEO experts in Greece
 
   
  σαλόνι φωτισμός έπιπλα Χρώματα γραφείο Μικροέπιπλα Κουζίνα ανακαίνιση ταπετσαρία μπάνιο διακόσμηση Διαμόρφωση Χώρου φωτογραφία τεχνοτροπία crafts τεχνική videos
 
design DISTRICT Athens   |   Copyright © 2010-2021    |   Όροι Χρήσης    Profile    Contact us   |    Powered by SEO